Imprejurimile. Putem fi influentati de starea noastra generala si de dusul sau nu la baie, insa nu suntem asa de slabi sa ne influenteze camera in care stam, nu? Ba da, ne influenteaza. Mai multe rapoarte din ultimii ani au urmarit sa vada cum voteaza lumea si au ajuns la o concluzie extraordinara-locul unde au luat decizia finala a avut importanta majora in ceea ce priveste cu cine au votat si ce au votat. De exemplu, daca ai votat intr-o biserica sigur ai votat cu conservatorii si ai decis ca avortul si casatoria intre persoane de acelasi sex nu sunt pentru tine.
Daca votul a avut loc intr-o scoala, ai fi fost dispus sa spui da la initiativele scolii. Concluzia, ar fi bine sa nu decizi sa ai un copil cand stai in curtea unei maternitati…
Temperatura. Ne place sa stim ca nu facem judecati la plesneala in privinta oamenilor. In realitate, suntem constienti ca hainele pe care le imbraca o persoana, limbajul trupului si cat de atragatoare este ne influenteaza enorm raspunsul in relatie cu ea. Poate ca nu asa de evident cum se intampla in cazul temperaturii. John Bargh, un psiholog, a demonstrat ca temperatura influenteaza luarea unei decizii. Participantii la experimentul lui au fost rugati sa tina in mana fie o ceasca calda sau una rece si au fost intrebati ce impresie au despre o persoana ipotetica. Cei care au avut ceasca calda au privit persoana ipotetica ca pe una foarte calda, blajina, sociabila, in vreme ce indivizii cu ceasca rece au ajuns la concluzii contrare.
Intr-un experiment mai laborios, senzatia cestii calde i-a facut pe voluntari sa fie mai generosi si sa dea un ticket cadou cuiva decat sa-l pastreze pentru ei. Cu cat temperatura e mai crescuta cu atat vom avea incredere intr-un strain, vom ajuta oamenii de pe strada sa ajunga la destinatia lor si vom face investitii riscante.