Migratia pestilor e pusa in pericol. Pestii migreaza pentru a-i invata si a-i cruta pe cei mici de pericolele din apele mari, oceane, inspre lacuri si de-a lungul raurilor. Insa luminatul stradal din orasele apropiate le distruge aceste obiceiuri foarte utile pentru perpetuarea speciei. De obicei, somonii migreaza la apus, asta daca e doar lumina naturala prezenta. Daca apare lumina artificiala, migratia e haotica si exista riscul real ca populatiile de pesti sa fie vazute de pradatori care, in lipsa luminii artificiale, nu ar avea cum sa depisteze pestii. Lumina articiala poate afecta procesele de cautare a hranei sau formarea bancurilor de pesti, precum si reproducerea.
Chiar si la pescuit pe timp de noapte, lumina artificiala poate atrage alte specii de pesti decat cei vizati, de unde si problemele care pot aparea in industria pestelui. Alte specii afectate sunt pastravul si pastravul de mare, mreana, lipanul, tiparii si petromizonii.
Distrugerea copacilor. V-ati plimbat vreodata toamna prin oras si ati remarcat un pom fara frunze, mai putin pe partea luminata de un stalp de iluminat stradal? Efectul este unul dramatic. Toamna, multi copaci intra intr-un fel de hibernare pentru a se pregati de iarna-de aceea isi pierd frunzele, pentru a conserva cat de multa energie pot pentru a supravietui iernii. Fotoperioadele determina inceperea procesului de dezfrunzire. Lumina artificiala de pe strazi prelungeste aceste perioade mai mult decat ar fi necesar.
Din moment ce copacii isi ghideaza toate procesele importante-inflorire, crestere-pe baza cantitatii de intuneric si perioadelor acestuia, lumina articiala poate tulbura intreg ciclul normal al pomului, ducand la afectarea vietii acestuia. Tot lumina artificiala influenteaza si formarea frunzelor, pigmentarea, dezvoltarea radacinilor. Un impact major este si asupra insectelor care se ocupa de polenizare-o treime din mancarea noastra depinde de polenizare si insectele insarcinate cu aceasta activitate.