Suntem in secolul al XXI-lea asa ca plata cu banii cash nu prea mai e la moda. Pe langa faptul ca e mai greoaie si te expui si la riscul de a fi furat, plata cu cash e mai putin populara decat cea cu cardul. In offline, platesti cu cardul aproape oriunde ai un aparat care sa citeasca cardul si sa opreasca sumele de bani pe care le-ai cheltuit. Usor, rapid, securizat si nici macar nu risti sa fii tinta hotilor. Si apropo de securitate, platile pe online sunt poate sunt cele mai riscante pentru ca exista atat de multe pericole pe Internet incat e imposibil sa nu cazi in capcane.
Phishing, malware, site-uri fantoma-clone, hackeri care de abia te asteapta sa introduci datele de logare sau cele legate de platile securizate, numarul cardului, ca sa ti-l fure imediat. Mai nou, oamenii care se ocupa de securitatea platilor cu cardul s-au gandit ca nu trebuie sa puna in practica solutii asa de complexe si ca le este suficienta o caracteristica unica a organismului uman: bataia inimii. Pentru cine nu a platit niciodata online, in momentul in care finalizezi o plata de multe ori ti se cere o parola unica a sistemului de securitate in care este inrolat cardul. Lucrurile si asa complicate au fost simplificate de Apple Pay, care nu e inca destul de populara, dar isi face treaba foarte bine si poti plati super rapid si sigur. Totusi, Apple Pay e batut fara drept de apel de o bratara numita Nymi, o inventie de ultima generatie care permite plata securizata numai dupa ce e monitorizata inima si bataile ei timp de cateva secunde, o caracteristica unica, pe care nimeni nu o poate replica. Dupa ce aplicatia „citeste” bataile inimii si identifica pe cel care vrea sa plateasca, aplicatia permite finalizarea platii.
Compania producatoare se lauda deja cu inventarea unicului sistem mobil de verificare a platilor cu ajutorul unui element biologic. Interesant este de vazut cat de sigura e „citirea” ritmului cardiac, care si ea poate fi clonata de un sintetizator si niste sunetisti cu imaginatie.