De frumusete sau pentru a scapa de oboseala de peste zi, somnul face parte din rutina zilnica a oricarui om. Opt sau zece ore, cam asta e cea mai buna perioada pentru somn, pentru ca toti neuronii sa se refaca si sa va treziti fresh si dispusi sa lucrati o zi intreaga la cele mai complexe proiecte. In medie, un om care are un job normal apuca sa doarma doar vreo sase ore pe noapte, ceea ce e suficient pentru a nu se simti obosit la locul de munca. Daca mai adaugam si o cafeluta dimineata, lucrurile chiar incep sa se miste.
Lipsa de somn, adica dormit noaptea undeva la doua sau patru ore nu face decat sa distruga organele interne, sa tulbure buna functionare a creierului si a intestinelor, sa ne imbolnaveasca incet, dar sigur. Pana si cancerul reactioneaza la somnul mult prea putin si se pot accentua simptomele asociate aparitiei acestuia in corpul uman. Pe de alta parte, nici prea mult somn nu e bun. In prima faza, poate parea ceva foarte ok sa dormi pana te simti cu adevarat odihnit, insa lucrurile stau chiar pe dos. Creierul uman reactioneaza foarte urat daca este inactiv asa de mult timp, pana la 9-12 ore. In primul rand, conform unor studii facute anul trecut, apare riscul de depresie. De la 29 de puncte procentuale la cei care dorm normal, opt ore pe noapte, riscul creste imediat la aproape 50 de puncte procentuale la cei ce depasesc noua ore de somn. In al doilea rand, creierul poate sa „imbatraneasca” prematur chiar si cu doi ani daca se depasesc noua ore de somn, mai ales daca se asociaza si cu perioade in care se doarme sub patru ore pe noapte. Pana si sarcina este afectata daca femeile dorm prea mult.
Conceperea unui copil este mai probabila la cele care dorm opt ore pe noapte decat la cele care dorm peste 10 ore. Afectate de somnul in excess sunt si ritmul circadian, menstruatia si secretia hormonala feminina si masculina. Diabetul de tip doi poate avea o incidenta de doua ori mai mare in randul celor care depasesc noua ore de somn pe noapte, risc evaluat pe o perioada de maxim sase ani, independent de greutatea oamenilor. Inima sufera si ea cand e vorba de somn prea mult, bolile de inima avand o incidenta ridicata la toate persoanele care dorm mai mult de opt ore pe noapte. Arterele coronare si angina sunt printre cele mai de temut puncte sensibile pe care le poate aduce in discutie somnul prelungit.