In mod normal, excrementele umane si lichidele eliminate in timpul mictiunii sunt stocate in nava cosmica sau pe statie pana sunt arse in niste recipiente speciale, in timpul reintrarii in atmosfera terestra. Insa daca astronautii stau pe o cometa sau pe o planeta pentru o misiune mai lunga, deseurile acumulate pot sa cantareasca prea mult pana la intoarcerea pe Pamant.
Lasarea deseurilor umane pe o planeta sau un asteroid nu reprezinta o solutie si nici caratul la nesfarsit al acestor deseuri pana la intoarcerea pe Terra nu e o solutie pentru ca se poate ajunge la pierderi mari de combustibil. Asa ca oamenii de stiinta au inceput sa se gandeasca cum sa transforme materiile fecale si urina in combustibil. In prima faza se va economisi combustibil pentru ca excrementele umane vor da suficent de mult combustibil pentru a se ajunge in siguranta acasa. Prin convertirea excrementelor in combustibil nu vor mai cara nici cantitati uriase de excremente pana la reintrarea in atmosfera.
Cercetatorii americani au rezolvat problema prin crearea unor bacterii speciale care distrug toate deseurile si le transforma in metan numai bun de folosit pentru combustibil. Procesul va distruge orice patogeni si va fi foarte simplu de reprodus la infinit. Din calculele oamenilor de stiinta, prin aceasta metoda se vor produce 290 de litri de metan pe zi. Dioxid de carbon si 800 de litri de apa nepotabila vor fi create intr-un an. Apa va fi redusa la oxigen si hidrogen, oxigenul va fi folosit pentru intretinerea vietii in afara Terrei, in timp ce hidrongenul si dioxidul de carbon vor putea fi folosite transformandu-se in metan si apa.