ATM-urile nu au fost inventate de o singura persoana. A fost o inventie comuna a mai multor oameni care au lucrat separat la elemente care il compun. Unii au dezvoltat ATM-ul care putea doar sa dea bani, altii s-au gandit la unele care puteau receptiona depozite cash. Au fost si unii care au inventat unele care faceau ambele operatiuni. Multe dintre primele ATM-uri nu au fost privite ca niste ATM-uri adevarate.
Printre primele ATM-uri care chiar au fost privite ca niste locuri de unde se puteau retrage bani au fost cele din seria Bankograph, facute de Luther Simjian. Aceste bancomate puteau doar sa primeasca depozite cash si au fost integrate in Citibank pe la 1960 ca niste experimente. Nu a fost acceptat in unanimitate si a ramas pentru o perioada doar un instrument greoi care nu avea alta sarcina decat sa incurce operatiunile bancare. Siguranta sa era pusa la indoiala, multi temandu-se ca isi vor pierde banii in aceste masinarii ciudate. Pentru a dovedi ca ATM-uri chiar primeau banii oamenilor un aparat foto facea o poza a banilor chiar cand intrau in masinarie. Fotografia era primita de depunator ca un fel de chitanta din ziua de astazi. Cu toate astea nu a fost suficient sa ii convinga pe oameni sa foloseasca ATM-urile. Doar cei care adorau jocurile de noroc le foloseau, la fel ca si prostituatele, ambele categorii nedorindu-si nici un contact vizual cu angajatii bancilor.
Citibank a renuntat imediat la ATM. Shepherd-Barron a venit mai tarziu cu alt tip de bancomat, insa oamenii au fost la fel de reticenti si nu doreau sa-si puna in pericol economiile. Au capatat incredere in bancomate doar cand au fost nevoiti sa le foloseasca din cauza unui viscol puternic.