Cand si unde purtam ochelarii de soare?

Multa lume asociaza ochelarii de soare cu anotimpul estival, cand soarele straluceste atat de tare pe cer incat avem nevoie de protectie pentru ochii nostri sensibili. Aceasta asociere este generata si de numarul mare de perechi de ochelari de soare barbati sau pentru femei care se vand vara, dar si de expunerea lor intr-o mai mare masura cand e mai cald. Ochelarii de soare se poarta, intr-adevar, mai mult vara, pentru ca radiatia solara e mai puternica atunci.

Primavara sau toamna purtam de asemenea ochelari de soare barbati pentru ca soarele ajunge de multe ori sa fie la fel de periculos ca vara. Si iarna purtam perechile de ochelari pentru ca lumina reflectata de zapada este destul de puternica si ne poate afecta vederea. Deci nu e un sezon in care trebuie sa purtam ochelarii, ii putem purta oricand dorim si simtim nevoia. Unde purtam ochelarii de soare? Iata alta intrebare care asteapta un raspuns de ceva vreme. Si aici raspunsurile sunt nuantate. Pe de o parte purtam ochelarii la plaja, vara. E soare puternic, vrem sa ne ferim de radiatii, vrem sa putem privi in zare fara probleme. Ii purtam si pe strada tot din aceleasi motive. In masina avem nevoie de ochelarii de soare pentru a putea conduce in siguranta cand sunt zile insorite si mergem „cu soarele in fata”, dar vom avea nevoie de ei si in sali, incaperi unde lumina e deranjanta, unde e prea multa lumina, sunt reflectoare puternice.

Ajungem sa purtam ochelarii de soare si cand avem probleme cu ochii, cand avem afectiuni care nu ne permit sa privim lumina puternica. In acest caz purtam ochelarii peste tot. Aceiasi ochelari de soare sunt purtati si cand suntem pe bicicleta, pe motoreta, pe un scuter, cand ne deplasam cu viteza si vrem sa ne ferim de gaze si de stropi de ploaie, de particule fine de nisip.