De la office manager la proprietar de florarie

Asa incepe povestea uneia dintre cele mai de succes femei din Romania.

Dupa 6 ani de activitate, aceasta ocupa un loc respectabil in top 500 femei de afaceri si isi propune ca in cativa ani cifra de afaceri sa creasca cu peste 40 %. Citesc aproape zilnic povesti despre oameni de afaceri care au reusit sa-si construiasca un business solid in tara noastra.

De cele mai multe ori, remarc faptul ca acestia au avut un punct de plecare, adica trecusera deja prin experienta unei afaceri sau colaborasera cu cineva. In general, am constatat ca cei care se avanta intr-o competitie au deja cunostintele necesare si instrumentele pentru a demara un business. Exista si exceptii asa cum este si cazul acestei tinere femei de afaceri de numai 25 de ani, care si-a urmat pasiunea pentru flori si a trecut de la statutul de office manager la cel de proprietara de florarie.

Curaj nebun, daca ma intrebati pe mine. Una e sa mergi la work shop-uri si sa inveti sa faci aranjamente florale si cu totul altceva e sa-ti deschizi o florarie. Toate acestea in conditiile in care, asa cum spune si “florareasa” noastra, nu avea nimic clar sau ceva asemanator unui plan de afaceri.

Cati dintre noi am indrazni intr-o zi sa ne dam demisia si sa spunem ca ne deschidem propria afacere? Probabil ca foarte putin, desi mai toti visam la formula magica prin care sa imbinam utilul cu placutul si sa fim proprii nostri sefi. Revenind la florarie, in cazul in care va trece prin gand sa porniti o astfel de afacere, trebuie sa tineti cont de 3 aspecte: amplasarea florariei, daca alegeti sa mergeti pe varianta clasica; furnizorul de flori si in cele din urma tipul de servicii pe care le veti oferi, iar aici putem vorbi de la buchete simple pana la cosuri cadou de Paste sau orice alta sarbatoare.

In ceea ce priveste capitalul necesar, trebuie sa stiti ca pentru inceput aveti nevoie de o investitie de cateva mii de euro, cel putin 10.000. Daca va surade ideea, eu va sfatuiesc sa va informati cat mai bine deoarece concurenta este acerba. Succes!