Ce este presa hidraulica

In ziua de azi sunt putine industriile care nu folosesc o presa hidraulica. Industria auto, industria metalifera si industria non metalifera, utilizat in industria de ambalaje, textile si multe altele, presa hidraulica cu siguranta va fi prezenta in industrie multi ani de aici incolo.

Presa hidraulica este un utilaj ce genereaza forta de compresie prin intermediul unui cilindru hidraulic. Presa hidraulica inlocuieste presa mecanica, deoarece presa hidraulica poate dezvolta constant aceeasi forta de presiune, pe cand presa mecanica poate dezvolta o presiune maxima doar in partea de jos a ciclului. Presele de capacitate mare pot genera zeci de tone de presiune, sunt ajustabile si adaptabile, si se poate controla foarte usor si exact forta ce trebuie aplicata. Astfel de prese sunt folosite peste tot in lume la: stantat monezi, indoit tabla, creat matrite, presat materiale si multe altele.

Actionarea hidraulica a preselor reprezinta mai multe avantaje din care amintim: posibilitatea obtinerii unor cicluri automatizate de lucru si usurinta in modificarea caracteristicelor acestor cicluri; realizarea cu usurinta a unor forte si puteri mari cu mecanisme hidraulice simple si de gabarit mic; comanda usoara a energiei mari acumulate si controlul permanent asupra fortei disponibile; posibilitatea obtinerii unei variatii continue a vitezei mecanismului de lucru si posibilitatea reglarii automate a acesteia in timpul functionarii, conform unui ciclu stabilit anterior, inversarea usoara a sensului miscarii, fara solicitari dinamice mari; functionarea linistita, lipsita de zgomote si vibratii; posibilitatea deservirii centralizate a unui grup de prese.

Presele hidraulice se caracterizeaza prin aceea ca asigura deformarea materialului la viteze de lucru relativ constante chiar daca fortele au o variatie mare. in acelasi timp ele asigura obtinerea unor forte de deformare mari datorita faptului ca permit acumularea unei energii potentiale care poate fi transformata, la cursele active, in lucru mecanic de deformare, fara a fi necesare sisteme mecanice de transmitere.