Lucruri obisnuite care au propriul muzeu

Ramen (mancare japoneza). In Japonia exista doua muzee dedicate Ramen-ului. Momofuku Ando Instant Ramen Museum este dedicat istoriei ramen-ului, poti gati si combina fidea si supe in ce fel de combinatii vrei si chiar poti prepara fideaua pentru Ramen din ingrediente de baza. Shin-Yokohama Ramen Museum este mai mult decat un muzeu dedicat deliciosului fel de mancare, are un shop, are o cafenea, si o platforma pentru curse de masinute. Aici poti degusta dintr-un foc toate tipurile de Ramen din lume fara sa te deplasezi de pe scaun, toate restaurantele din interior preparand fel de fel de retete. Pana in 1859 nici macar nu se stia ce e ala Ramen, asta pana cand restaurantele chinezesti au inceput sa apara prin toate colturile lumii.

Zgarde de caini. Muzeul zgardelor de caini ar parea prostesc, insa pentru ci care au caini este o adevarata opera de arta. Unele piese de colectie expuse dateaza de prin Evul Mediu, cand zgarda era folosita pentru a apara gatul cainilor de atacurile pradatorilor aparute mai ales in timpul vanatorii. Prin secolul al XVIII-lea, zgarda a devenit element decorativ, ca orice accesoriu uman, continand argint, avand inscriptionat numele cainelui si informatii despre el. Unele zgarde aveau chiar blazonul familiei respective. In fiecare an muzeul are peste jumatate de milion de vizitatori din toate colturile lumii, ceeea ce demonstreaza ca luam foarte in serios patrupezii. Muzeul a fost pus la punct de un savant din Evul Mediu si a fost prezentat la Castelul Leeds dupa moartea sa.

Menstruatia. Exista pe Internet, online, un muzeu pe care cei care nu prea sunt tari de inima ar trebui sa-l evite: Muzeul Menstruatiei si Sanatatii feminine. Nu este vorba doar despre stiinta legata de ciclul menstrual lunar, ci si despre o privirea de ansamblu asupra ramificatiilor culturale si sociale ale statului de femeie in raport cu barbatii. Exista costume purtate de fetele care aveau primele menstruatii si sunt poze ale femeilor care erau neglijate in cele cateva zile „rosii” ale lunii. Tot in acest muzeu puteti citi si diferite legende legate de menstruatie: de exemplu, in Grecia Antica se credea ca patrupezii deveneau foarte nervosi daca se gaseau in preajma unei femei aflate la menstruatie, in timp ce la evrei a existat o traditie de imbaiere ritualica si palmuire a fetitelor care aveau menstruatie pentru prima data in viata lor. Si adaugati si cele cateva sute de reclame si afise legate de menstruatie din toata lumea… Interesant, nu?