Cantatul si accentele

Desi vorbitul intr-un accent strain este cam greu de obtinut, cantatul intr-un accent diferit este chiar foarte popular. Doar ascultati putin Beatles si nu veti descoperi nici un fel de accent de Liverpool, de altfel foarte pronuntat in timpul vorbirii curente. Studiile au aratat ca multi muzicieni straini ajung sa aiba un accent american cand canta pentru ca vor lucrul asta. Pana la urma rock and roll a fost perceput ca un fenomen american, asa ca accentul american chiar face parte din peisaj. Schimbarea de accent nu se intampla mereu.

Pronuntia cu un accent oarecare difera atunci cand cineva canta sau vorbeste. Este mai simplu sa canti rock and roll si rock in americana pentru ca ritmul este mai incet si cuvintele sunt mai usor de pronuntat. Accentul pop nu e asa de raspandit precum cel country. Cantaretii adopta diverse accente in functie de tipul de muzica, ajungandu-se pana la un accent jamaican daca se interpreteaza ceva mai reggae. Sindromul accentului strain. Pe cat de greu e pentru noi sa imitam un accent diferit de al nostru, se poate intampla sa putem face asa ceva peste noapte. Este ceea ce se numeste sindromul accentului strain (FAS). Cand cetateanul britanic Sarh Colwill a ajuns la spital pentru o migrena intensa s-a trezit vorbind cu un accent chinezesc. In mod similar, Kay Russell a descoperit ca accentul i se schimbase de la cel britanic la cel frantuzesc dupa o alta migrena. Nu exista o cauza clara pentru aceste schimbari de accent, desi cele 150 de cazuri documentate s-au manifestat dupa o problema neurologica sau o lovitura la cap. In cazul femeilor cu migrene, se crede ca o parte din creier a devenit „defecta”. Dupa un accident de masina, cetateanul britanic Julie Matthias a descoperit ca putea vorbi ori cu accent chinez, ori cu accent frantuzesc, dar deloc cu accent englezesc. Cu toate astea putea vorbi si cu accent englezesc mai prost, dar si l-a pastrat. Colwill si-a pierdut si mare parte din vocabular. Si mai ciudat e ca atunci cand incearca sa vorbeasca sau sa scrie in engleza sufera niste dureri ingrozitoare localizate in toate zonele corpului. In alte cazuri, limba persoanei suferinde e inlocuita complet. In 2012, Alun Morgan dupa un accident cerebral aceasta a ajuns sa vorbeasca fluent galeza. Accentul care apare nu e un inlocuitor perfect.

Pentru cei care au capatat accente peste noapte multe cuvinte sunt pronuntate cu accente diferite, altfel decat nativii. Insa a depista o cauza reala este foarte greu. Pentru un pacient care avea accent italian si cateodata sud american si englez, cauza era o tumoare cerebrala-cand a fost operata, accentul a disparut. Multi bolnavi sunt depresivi, nu se mai recunosc pe ei si cred ca sunt judecati si tratati diferit de ceilalti din jurul lor.