Cele mai bine pastrate secrete din spatele iluziilor lui Harry Houdini

Evadarea din cutia scufundata. Cariera lui Houdini a avut un numitor comun: evadarile. Din ce in ce mai grele si mai complicate, evadarile s-au mutat de la catuse si ziduri, la inchisori. In 1907, iluzionistul a sarit de pe poduri, incatusat. In 1908, a fost evadarea din vasul de lapte. In 1912, a venit randul evadarii din cutia scufundata. Prima evadare de sub luciul apei a avut loc in New Yor pe East River.

Houdini, incatusat, a fost inchis intr-o cutie de lemn sigilata complet. Cutia a fost aruncata in apa si peste 150 de secunde Houdini a reaparut putin mai departe de unde fusese aruncata cutia nevatamat si zambitor. Secretul trucului consta in designul lazii, cutiei in care a fost pus Houdini. Mai intai, cutia avea gaurele prin care intra aer pentru ca iluzionistul sa poata respira cat timp se pregatea cutia cu toate inchizatorile, apoi avea niste pereti falsi, doi dintre ei fiind fara cuie, usor de spart. Cand era in apa, el spargea cutia si iesea fara probleme. Houdini nu deschidea cutia pana cand aceasta nu ajungea la fundul apei pentru a nu fi vazut-ca sa nu se mai chinuie si sa isi riste viata, de multe ori se asigura ca fundul cutiei era deja „preparat” pentru a putea scapa rapid. Disparitia elefantului. Trucul a fost prezentat publicului o singura data, pe 7 ianuarie 1918 la New York. Houdini a condus un elefantel marisor intr-un dulap mare. Apoi a disparut elefantul, la fel si metoda prin care iluzionistul a facut sa dispara animalul de cateva tone. Cutia a disparut dupa aceea, nu prea existau date care sa explice cumva cum a avut loc iluzia. Secretul a fost totusi decriptat. In primul rand, nici un membru al publicului nu vedea bine cutia, pentru ca scaunele erau dispuse ca intr-o arena de fotbal iar dulapul cu elefantul era tocmai in fundul scenei masive a hipodromului unde a avut loc spectacolul de iluzionism.

Cand Houdini a tras cu o arma pentru a distrage atentia publicului, apoi o panza neagra a cazut in fata elefantului si a parut ca a disparut. O alta descriere a cutiei cu elefantul vorbea despre usi duble si niste role puternice, pentru a fi rotita de asistente, timp in care elefantul si dresorul erau acoperiti de o panza neagra, iar lumina in cutie era difuza, tocmai pentru a crea iluzia ca nu e nimic acolo.