Sarcasmul are asociat un centru cerebral fara de care nu putem sa stim ce este

A fi sarcastic implica o doza de umor si o baza pentru afirmatiile facute, inseamna pana la urma un umor mult mai acid din care se presupune ca persoana spre care e indreptat sarcasmul trebuie sa inteleaga subtilitatea mesajului. La romani, sarcasmul deja e sport national, toata lumea de la politicieni la oameni de rand punandu-l in slujba tragerii de urechi a oricui calca in strachini.

Neurologii au descoperit recent ca, pentru a putea sa detectam sarcasmul, creierul a fost pregatit si are o zona speciala alba care joaca rolul de radar pentru detectia unui tip de umor care depaseste anumite limite, devenind sarcasm. S-a constatat si ca persoanele care au avut probleme cu acea zona din creier nu mai pot sa stie cand e sarcasm adresat lor sau cand e vorba doar de umor involuntar. De obicei, accidentul vascular este cel care poate vatama zona respectiva, astfel ca dupa recuperare respectivii indivizi nu mai stiu ce e ala sarcasm si cad usor in plasa oricui atunci cand se depaseste limita fina dintre umor si sarcasm. Nici macar omul normal nu poate sa distinga clar de fiecare data cand e vorba de sarcasm si cand e vorba de umor simplu, comediile britanice fiind cele mai bune teste pentru a putea sti cu exactitate daca sunteti un „radar” bun de sarcasm sau nu. Pana la urma, sarcasmul e atat de dificil de detectat nu numai pentru ca creierul nostru nu e setat corect pentru a detecta toate nuantele unui tip de umor, ci si pentru ca sarcasmul face trimitere si la niste sensuri literare pe care nu multi le stapanesc. Mai e si problema de topica, de accentuare, de nonverbal, toate elementele care pot sa tranforme imediat un umor simplu, pur intr-un sarcasm foarte dur.

Asadar, sarcasmul nu e doar o forma de manifestare a unui eventuale nemultumiri si a unui tip de atitudine fata de o realitate, ci si modul cel mai bun de a depista daca cineva a suferit un accident vascular cerebral care a lasat sechele sau daca zona respectiva din creier nu este functionala. Cine ar fi crezut ca umorul in forma mai dura poate sa ne faca atata bine…